close
חזור
תכנים
שו"ת ברשת
מוצרים
תיבות דואר
הרשמה/ התחברות

תקנת מעבר החציה הריק- מסוכנת

עו"ד עופר חורשג כסליו, תשעה25/11/2014

משפטנים: תקנת "מעבר החצייה הריק" – חלמאית, לא חכמה ומסוכנת

תגיות:
מעבר חציה ליד
היום התפרסמה תקנה חדשה אותה אישרה ועדת הכלכלה של הכנסת – תקנה אשר תחייב את הנהגים לבלום ולתת זכות קדימה גם אם הולך הרגל רק עומד ליד מעבר החציה, מבלי שהושיט את רגלו קדימה.

יוזמי התקנה החדשה מסבירים את הצורך בה, בכך ששיעור הולכי הרגל מבין הרוגי תאונות הדרכים בישראל הוא מהגבוהים בעולם ועומד על כ-40%, לעומת 20% במדינות המערב ו-14% בארה"ב. התקנה החדשה אמורה להיאבק בתופעה.

לדברי עו"ד עופר חורש, התקנה חלמאית, מסוכנת, קשה לביצוע, ומשמעות אכיפתה היא צעד ענק לכיוון תהום תעבורתית.

לדבריו, התקנה החדשה תחייב את הנהג לעצור עצירות פתאום ליד מעברי חציה, גם אם הולכי הרגל מדברים לצדם בטלפון ולא מתכוונים בכלל לחצות את הכביש. התקנה צפויה גם להעלות בצורה חדה את כמות התאונות חזית-אחור במרכזי הערים ובדרכים בין עירוניות – תאונות שחלקן מסתיימות בפציעה קשה ואף בקורבנות בנפש.

לדברי עו"ד חורש, לא רק זאת - התקנה גם תגביר את זעם הציבור על רשויות האכיפה בשל קנסות מוגדלים ולא מוצדקים שיינתנו לנהגים, ותגרום לעליה בעומס התיקים בבתי המשפט לתעבורה, העמוסים לעייפה כבר כעת.

כמו כן, חוזה עו"ד חורש, תגרום החלת התקנה החדשה לעליה חדה בזיהום האוויר ממכוניות, כתוצאה מבלימה והאצה מוגברים, ומהיווצרות פקקי ענק במרכזי הערים.

"טוב היה המחוקק נוהג, אם היה מציב תמרור עצור לפני כל מעבר חציה בישראל, וכך היה פותר את הנהג מדילמת מעבר החצייה הריק" מוסיף עו"ד חורש. 

לדבריו, העברת תקנה שתגביל את המהירות המותרת בערים ללא יותר מ-20 קמ"ש – תשיג בדיוק את אותו אפקט שתשיג התקנה החדשה – אך אז נשאל את עצמנו כמדינה, לאיזו תהום תעבורתית נפלנו, וכיצד ניתן להיחלץ ממנה.

"כידוע, מאד קשה לבטל תקנות שהתקבלו – ולכן טוב יעשה המחוקק אם יקבור את התקנה החדשה בקבורת חמור – כיאה לה" דברי עו"ד חורש.

לדברי עו"ד חורש, הנתון הגבוה על אחוזי הנפגעים במעברי החצייה בישראל נובע לא בגלל מיעוט זכויות של הולך הרגל, אלא להיפך – בשל אי הטלת אחריות על הולך הרגל למעבר בטוח.

לדבריו, ביפן למשל – שם אחוז התאונות במעברי חצייה נמוך במיוחד – התקנות מאפשרות זכות קדימה למכוניות על פני הולכי רגל במעברי חצייה. "הטלת אחריות על הולך הרגל, תגרום לו לחצות את הכביש בבטחה – ותוריד בצורה יותר סבירה ומאוזנת את אחוזי הנפגעים במעברי החציה" מסכם עו"ד חורש.

התקנה החדשה – פתח לאסון תעבורתי
לדברי עו"ד עופר חורש, עורך דין ותיק בענייני תעבורה, תקנת מעבר החצייה הריק, שאושרה לאחרונה בועדת הכלכלה של הכנסת – היא תקנה חלמאית, לא חכמה – ואף מסוכנת.

לדבריו התקנה איננה מחדשת דבר מבחינת החוק. כבר היום, האחריות המוחלטת על פגיעה בהולך רגל מוטלת על הנהגים בישראל.

לדברי עו"ד חורש, כבר היום מחויב הנהג לעצור לפני כל מעבר חציה, אם הוא רואה כוונה מצד הולך הרגל לחצות את הכביש. לדבריו, גם היום, אם נהג מעורב בתאונת דרכים על מעבר החציה, הוא נושא באחריות מוחלטת גם בחוק וגם בפסיקה – כי מעבר חציה מהווה אי מוגן להולכי רגל על פי החוק.

"התקנה החדשה מגדילה את אחריות הנהגים, ומקטינה את אחריות הולכי הרגל לגורלם" אומר עו"ד חורש. לדבריו, אם הולך רגל יתפרץ מעתה ואילך לכביש בריצה - גם אז יהיה הנהג מחויב לעצור לפני במעבר החציה. והיה ונגרמה תאונה שכזו גם אם לנהג לא הייתה כל אפשרות לעצור או לראות את הולך הרגל – הוא ייחשב אשם. "האם העניין סביר?" מקשה עו"ד חורש.

לדברי עו"ד חורש, במרחבי הערים בישראל מוסדר מעבר חציה בכל 100 עד 200 מטר, ולעיתים קרובות גם במרחק קצר בהרבה. "התקנה החדשה תגרום לנהגים לעצור עצירה מוחלטת של הרכב בכל מאה מטר בממוצע. הדבר יעלה את תצרוכת הדלק והזיהום. כמו כן התקנה עלולה לגרום לעליה משמעותית בתאונות חזית-אחור, כאשר נהגים לא יופתעו כשהנהג לפניהם יעצור ללא סיבה נראית לעין, במרכז הכביש מול מעבר חצייה ריק".

לדברי עו"ד חורש, התקנה עתידה ליצור מצבים אבסורדים, בהם הנהג יצפור להולך הרגל שמא יועיל בטובו אדוני ויחצה כבר את הכביש, בעוד הולך הרגל ישוחח לתומו בטלפון וכלל לא יתכוון לחצות.

"התקנה – מכשיר נוסף לסחיטת מסים מהאזרח"
לדברי עו"ד חורש תקנת 'מעבר החציה הריק' לא סבירה. "נראה כאילו היא תפורה על רשויות האכיפה לדחוף לאזרח הישראלי עוד דוחות, ובאמצעות כיסו המרופט לחלץ את המשק הישראלי המדשדש".

"ריבוי הנפגעים בישראל - בגלל שאננות הולכי הרגל"
עו"ד חורש מסביר את הנתונים הגבוהים בדריסת הולכי רגל על מעברי חציה בישראל – בגלל חוקים המסירים אחריות מהולכי הרגל – ולא להיפך. לדבריו, בחלק גדול ממדינות המערב, קיימת להולך הרגל אחריות לחציה לא סבירה במעבר החציה . "כך למשל ביפן, ובמדינות נוספות – זכות הקדימה במעברי חציה לא נתונה להולכי הרגל – אלא לנהגים. האם אחוזי הנפגעים שם עולים? ההיפך – הם יורדים".

לדברי עו"ד חורש, הרעות החולות שיגרמו מהתקנה החדשה הן עצומות. "כך למשל, אם המחוקק יקום בבוקר אחד וייזום תקנה לפיה ייאסר מעתה ואילך לנוע במרכזי הערים מעל מהירות 20 קמ"ש – זה ישפר את בטיחות הולכי הרגל, אבל איך זה ישפיע על החיים של כולנו? כמה זמן נבלה כולנו בפקקים? כמה קנסות נקבל? איזו חברה תהיה פה?" לדבריו, במשרד התחבורה ובכנסת חושבים שהמציאו את הגלגל – אך למעשה מעמיסים על האזרח את האחריות למימון הרשויות בקנסות מופרכים, ומעמיסים עוד על מערכת המשפט.

טוב יהיה עם הכנסת תערוך בתקנה האומללה המתת חסד – בטרם ייגרם פה אסון תעבורתי – מסכם עו"ד עופר חורש.

עו"ד עופר חורש http://www.horesh.biz/  עוסק רבות בדיני תעבורה, ובהגנה על נאשמים בעבירות חמורות, כמו נהיגה בשכרות, נהיגה ללא רישיון בתוקף, תאונות דרכים ועוד.
הוסף תגובה
שם השולח
תוכן ההודעה